Janne Johansson tyckte att det gått mycket vatten jämfört med föregående år. I början på veckan gjorde jag en okulär besiktning runt Lövöudden för att kolla om det fanns något synligt vattenläckage. Men ingenting som jag kunde se.
Jag var i kontakt med Vakin i förra veckan om den onormalt höga vattenförbrukningen och angående den nyinstallerade elektroniska vattenmätaren utan rörliga delar. Min fråga var ”Om jag stänger av vissa delar av vattenledningen hur kan jag se detta” Den gamla hade ett litet hjul som snurrade. Jag förklarade hur jag stängde av vissa delar av vattenledningen och tittade på det lilla hjulet i mätaren. Kundtjänst hade ingen inne som kunde svara på mina frågor. I torsdags ringde en dam på uppdrag av kundtjänst och jag förklarade ännu en gång mitt ärende. Hon skulle ta reda på om det fanns någon instruktion om den nya mätaren. Hon var inte helt okunnig så hon förklarade olika saker. Men, jag ville ha instruktionen via mail.
På fredag blev det akut. Janne ringde mig och sa ”Nu går det mycket vatten” Jag bad Kerstin ringa Kundtjänst och be dom maila mig. Jag hade tur att killen som svarade var den som jag hade pratat med mig tidigare och han skulle omgående fix detta. På fredag em fick jagi mailet.
Jag fick en användbar guide som var mycket viktiga för nattens arbete.
Flödesindikatorpilarna i displayens vänstra kant visar att vatten flödar genom mätaren. Om det inte är något flöde visas inga pilar.
Blinkande infokod:
LEAK Vattnet har ej stått still en timme under det senaste dygnet. Detta kan vara ett tecken på läckande rörledning eller t ex toalett.
BURST Vattenflödet har konstant varit högt under minst 30 minuter, vilket kan vara ett tecken på brott i rörsystemet.
Förberedelser dagen före.
Huvudavstängningarna ska vara åtkomliga.
Knut Nilsson med fru kom körande – stannade och undrade vad jag gjorde. Och hjälpsam som han är så erbjöd han sig att hjälpa till och åkte hem och hämtade ett spett.
Han hjälpte mig med att spetta fram alla sju avstängningar.
Huvudavstängningen på Lövöudden stängde jag dagen innan.
Dessutom måste man ha tillgång till ytterligare 3 avstängningar för att underlätta arbetet.
Ta bort hänglåset i brunnslocket – för när det är mitt i natten och mörkt gäller det att ha väl ställt.
Kl 01.30 körde jag till mätarbrunnen och kollade mätaren.
Sedan stängde jag av östra ledningen och återvände till brunnen och tittade på flödesindikatorna.
För att se om pilarna stod stilla - men nej dom gick för fullt. Även LEAK blinkade.
Då stängde jag västra och öppnade östra – återvände till brunnen och kollade flödesindikatorna.
Dom stod för det mesta still – men med jämna mellanrum kom det upp några pilar. Det bevisar att det är lite vattenförbrukning.
Vid fastighet 160 stängde jag av huvudavstängningen – sedan tillbaka till brunnen och tittade på pilarna som rullade på.
Sedan förflyttade jag mig. Vid fastighet 195 stängde jag av huvudavstängningen – tillbaka till brunnen. Pilarna rullade på.
Vidare till 621 och grävde fram huvudavstängare nr 8 och stängde av där. Då stod pilarna för det mesta still.
Detta höll jag på med i omgångar.
Sedan gjorde jag en extrakoll och stängde av västra och öppnade östra. Samt stängde fastighet 160 och öppnade avstängningen längst ut på Lövöudden.
Det betyder att det är fullt tryck ända fram till Knut Nilsson. Pilarna stod nästa still fastän ledningslängden var mycket längre. Detta för att kolla att det inte var problem på Sikskär.
Sedan gjorde jag en extrakoll på västra sidan och körde fullt tryck mot avstängning 195. Då rullade pilarna på som vanligt.
Det betyder att det kan vara någon läcka mellan fastighet 621 och fastighet 195.
Sammanfattning: Det är på västra sidan det stora vattensvinnet är idag.
Jag läste av vattenmätaren Kl 01.30 stod mätaren på 04016.
Kl 05.00 stod mätaren på 04021
Vattenspill: 5m3
Med att kolla som jag gör nu får jag inte det optimala svaret jag vill ha eftersom mätaren rörs litegrann. Det kan vara flera orsaker – vattentoalett som rinner eller koppling som inte är tät tex.
Det som finns nedgrävt i backen är ett ?
En personlig uppfattning är att det efter sprängning skulle vattenledningen legat i en sandbädd och inte som nu endast fyllt med bark – det skulle kosta så lite som möjligt.
Speciell påfrestning där bilar körs över ledningen.
Detta kan bli ett problem i framtiden – ha det i minnet.
Roland
Jag ändrade lite sök-rutinerna för att bli övertygad om att övertyga mig om att jag söker på rätt ställe. I går stängde Jag av ventilen vid infarten till lilla båthamnen.
Kl 01.30 stängd jag av västra ledningen.
1. Östra ledning kollade jag mot ventilen längst ut på Lövöudden. Den var nästan stilla – 5 intervall pilar – då och då. Hur mycket 5 pilar är i vattenmängd ska jag försöka ta reda på.
2. Jag öppnade ventilen längst ut och förflyttade mig till fastighet 160. Inget att oroa sig för.
3. Förflyttade mig till fastighet 195. Samma resultat som föregående.
4. Förflyttade mig till ventil 621 och DÅ började pilarna rotera.
Nu har jag kört vattentrycket östra ledningen mot läckan som jag hade spanat in natt 1.
Vad jag gjorde natt 1 var att jag upptäckte att det var västra ledningen som läckte. Jag backade från avstängning vid lilla båthamnen tills pilarna började stanna av vid fastighet 621.
Nattens huvuduppgift var att köra östra ledningen så långt det går så jag får indikationer att läcker
Det betyder att det med nattens sökningar har jag dubbelkollat från 2 olika håll. Med läckan framför mig och bakom mig.
Sedan stängde jag av östra och öppnade västra ledningen och körde mot avstängningen vid fastighet 621. Några pilar rörde sig då och då. Men inget alarmerande.
Öppnade ventil 621 och stängde ventil 195. Då började pilarna rulla.
Vad jag förstå i dagsläget så är det mellan avstängning Lars Westin fastighet och 195 Sten-Egon Westin fastighet 621 finns läckan.
Det finns 5 fastigheter på denna sträcka. Fastighet 195 är avstängd, fastighet 197 är troligen avstängd, men jag är inte säker, fastigheterna 199 och 190 är avstängda och fastighet 619 är åretruntboende.
Vad som bör göras nu. Jag försökte i natt stänga bort 619, men någonting är inte bra där nere. Jag hittade ingen avstängningsventil. Jag vet var den har legat – kan vara bortplogad eller nedtryckt. Där ska jag med spett och spade försöka lokalisera om ventilen är övergrävd. Jag ska ta kontakt med Deny Häggström om han har märkt någon ändring av vattentrycket.
Lite historik om vattenledningsdragningen på denna sträcka.
Vattenledningsslangen ligger i ett nedsprängt dike med ända från fastighet 187 fram till fastighet 190. Diket lutar ända ner mot fastighet 191 (lägsta punkten på den sträckan). Det finns ett dike där man borde kunna se någon tendens till svallis. Men från 190 nästan ända fram till 621 har det inte sprängt utan ledningen är övertäkt med mycket bark – en riktig barklimpa. Barkfyllningen lutar kraftigt nerför berget. Det finns både rullstensås och berg där barken är fylld. Det borde synas någonting efter vägen ner till Häggström om det är en läcka.
Åtgärder: Eftersök av avstängningen längst ner i backen, fastighet 619, samt kontakta fastighetsägaren.
Efter natt 2 ( 30/1) bestämde jag mig att söka igen avstängningen för att kunna stänga bort fastighet 619. Röret med skylten var nedtryckt i backen och övertäckt med is. Betäckningen spettade jag fram och stängde av ventilen. Sedan när jag skulle öppna den gick det inte. Så då var fastigheten utan vatten.
Janne Johansson kontaktade Jan Bjurbäck för grävning. På kvällen grävde vi genom djup tjäle och fick fram ventilen. Då visade sig det att rör med spindel (i fackmun garnityr) var krokig längst ner. Men vi kunde med lite våld öppna ventilen så att ägaren fick vatten.
Vi måste byta ut ventil och garnityr. Ahlsells hade ingen på lager. Måste beställas.
Jan hade en ventil och vi rätade det krokiga garnityret så gott det gick. Det var kallt så jobbet måste ske snabbt. I samband med det kollade vi men inget vatten kom uppifrån.
Sammanfattning: Fastighetsägaren har haft någon form av maskin som har orsakat detta. Det är ju en säkerhetsåtgärd för fastighetsägare – men det är vattenföreningen som drabbas - eller ???
Den 27/1 kontaktade Janne mig. Det hade det gått 40 m3/dygn ????
På natten den 28/1 gick det mycket vatten – 4-5 m3 under ett antal timmar. (se Vattensvinn natt 2),
Men, den 31/1 gick det ca 25 m3/dygn
Den 1/2 var vattenförbrukningen 27 m3/dygn
Sedan beslutade jag att stänga bort mellan fastighet 195 och 621 ett dygn (Det passade bra eftersom Derny skulle resa bort) När det hade gått ett dygn ringde Janne mig som meddelade att nu är det normal förbrukning dvs 12 m3.
Jag kontaktade Jan Bjurbäck och vi bestämde att när han hade tid gräva gropar mot ledningen för att se om det finns vatten. Han hade inte tid förrän onsdag 8/2. En kall dag -12C. Vi började med att gräva en grop vid avstängning 195. Där var det ca 1 dm vatten. Då förflyttade vi oss nästan fram till Grönlunds infart. Där var det torrt i backen. Vi backade nerför för att söka oss närmare 195. Det grävdes 2 gropar till samt grävde fram hela avstängningen. Men vi fick ingen information om var läckan skulle kunna vara.
Men vi gav inte upp. Vi förflyttade oss ner till 621 Westin som ligger lågt i förhållande till vattenledningen och skulle gräva en grop ner till ledningen. Vi fick gräva 2 m för att komma ner till ledningen. Det var en våldsamt stor sten som vi trodde var berg som ledningen låg tätt mot. Jan kom åt ledningen med skopan så vi skapade en läckage. Det är en 75 mm grov ledning. Ingen rörfirma i närheten hade sådana dim. Vi behövde en slangbit och 2 kopplingar för 75:s ledning. Liten udda dim. Jan ringde upp Dahl och vi åkte och hämtade det.
Att göra sådana jobb i en grop som är djup och lerig var en utmaning. För att kunna byta en slangbit måste en koppling vara skjutbar. Så vi slipade bort skiljeväggen i kopplingen och på sätt åtgärdade felet och fyllde igen. En elledning som inte var markerad och osynlig för oss grävde vi också av. Umeå Energi fixade detta dagen därpå.
Vi grävde en grop närmare 619 Derny och det fanns nästan ingen jord utan bara överfylld med jättestora stenar. Men ingen tendens till något vatten.
Tillbaka till ruta 1.
Av detta kan ni få en uppfattning hur svårt det är att söka en vattenläcka. Var är alla dessa kubikmeter vatten som runnit ut?
Jag får frågor från boende runt Lövöudden: är det inte ledningen som går ner i vattnet
För att kunna övertyga alla så frågade jag Anders Olsson om han kunde vara utan vatten 1 dygn
(Janne är i Afrika) så det gick ju bra. Så på onsdagkväll stängde jag av vattnet vid bäcken västra sidan.
Ventil 621 var tidigare stängd och jag visste att den fungerade. Ventilen är ibland lite svår att stänga. Vid tidigare avstängningar har ventilen inte varit tät.
8/2 kl 18 stängde jag av och öppnade den 9/2 samma tid. Förbrukning var oförändrad 26 m3. Så det betyder att det är samma förbrukning. Inget läckage på denna sträcka.
Sedan har jag kontaktat Derny och meddelade att jag måste stänga av 195 och 621. På det område som vi grävt en hel dag utan resultat. Jag stängde av vattnet den 9/2 på kvällen 18.30 och öppnade den 10/2 samma tid. Och då var förbrukningen 11 m3. Samma resultat som den 2/2 då det gick 12 m3
Nu har jag kollat på olika sätt och lokaliserat i vilket område som läckan kan finnas.
Detta är ett sätt
Ni kan läsa om detta i tidigare utskick ”Det går mycket vatten nu 2017 01 28” och Sök vattensvinn natt 2 2017 01 30”
Det andra sättet vi gör nu är att stänga av vissa områden under natten och läsa av antal kubikmeter som gått åt i förhållande dygn.
Med att jämföra dessa två metoder har jag kommit fram till att vattenläckan måste finnas på det område vi sökt.
Men det är konstigt att det inte syns någonstans.
Går rullstensåsen mot Asplunds? I så fall kan det vara väl dränerat.
Vi har inte grävt någon grop där.
VATTENFÖRBRUKNING
Vi måste fortsätta att söka på detta område.
Det går 12-15 m 3/dygn för mycket vatten.
Här av er om ni har någon idé.
Hälsningar
Roland
Tisdag 14 febr
Jan hade inte tid att så Tomas Olofsson skulle gräva med sin bandgrävare för att lokalisera vattenläckan på den misstänkta sträckan.
Vi grävde 2 gropar, men det gick inte så bra pga mycket tjäle, mycket stora stenar och stora risker att gräva av ledningen.
Vi bestämde att vi skulle gräva fram ledningen på ett område med bara bark för att sätta in en avstängningsventil för att dela upp sträckan på 2 sökområden.
Onsdag 15 februari
På kvällen monterade Jan och jag avstängningsventilen som vi tidigare beställt. Garnityret var restnoterat. Jag stängde av den nya ventilen och ventilen till fastighet 195. Sedan öppnade jag ventilen vid fastighet 621. Nu är c:a 200 m av en 6 km lång vattenledning avstängd.
Onsdag gick det 26 m3.
På torsdag kväll vet jag om avstängning har gett resultat.
Tro mig eller ej det gick bara 9 m3.
Nu behöver jag inte kolla den andra sökområdeshalvan.
På dessa 200 m finns ingen åretruntboende, men det finns en vinteranslutning och 2 sommarboende.
Fastighet 195 får vatten före avstängningen.
Jag ska kontakt med den som är ansluten till vintervatten om han kan tänka sig att vi får vänta tills det blir gynnsammare att gräva.
Nu är det, vad jag kan se, normalförbrukning, när jag stängt av 200 m av ledningen.
På lördag ska Tomas Olofsson gräva igen för den nya ventilen så att vi får sätta fast garnityren och beteckningen. Samt gräva igen gropen vid fastighet 621 där elkabeln lagats samt snygga till. Till våren kanske det behövs fyllas på med lite jord. Vad jag inte visste om denna vintervattenledning var att den var nedgrävd på deras tomt. Har fastighetsägaren godkänt detta när det gjordes 1999, måste han/hon vara beredd på detta. (Avstängningsventilen är inte bra – garnityret är krokigt så att det går tungt vid avstängning)
Då jag började med att titta på vattenmätaren vid sökning av läckan var jag på nätterna och kollade på huvudmätare om ledningen var tät. Den nya mätaren har roterande pilar som syns vid vattenförbrukning. Pilarna står stilla en stund och rörs och står stilla etc. Men fastighet 627 är sommarboende där vattenmätaren är bortplockad och ventilerna på båda sidor var avstängd och SV-ventilen inte riktigt avstängd- Så vattnet har stått mot avstängningen med den följd att ventilen fryst sönder. Ventilen har spruckit sprutar en vattenstråle sedan borttagande i höstas.
Jag vill förklara med detta kanske den lilla läckan kan påverka att pilarna rörs litegrann då och då.
Jag fick lite osäkra prognoser, så jag började kolla vattenåtgången i m3. Men, kom ihåg! detta går endast att göra vintertid då vattenförbrukningen är jämn. Inga större svängningar som på sommaren.
Åtgärd 1: Nu är bara att besluta en snabb åtgärd med upptiningsaggregat och att elda med kol. Mer risk att gräva av ledningen och mycket dyrare.
Åtgärd 2: Släppa på vattnet på detta område och gräva på vissa misstänkta områden när tjälen har släppt. Tjälen ligger nu som ett lock över ledningen.
Förbrukningsschema vecka 7
I veckan ska jag kolla.
Det finns en larmfunktion på den nya vattenmätaren.
Om inte mätaren har stått stilla en timme sista dygnet
I veckan ska jag kolla om LRAK har slocknat.
Detta står i den nya elektroniska mätaren utan rörliga delar
Flödesindikatorpilarna i displayens vänstra kant visar att vatten flödar genom mätaren. Om det inte är något flöde visas inga pilar.
Blinkande infokod:
LEAK Vattnet har ej stått still en timme under det senaste dygnet. Detta kan vara ett tecken på läckande rörledning eller t ex toalett.
BURST Vattenflödet har konstant varit högt under minst 30 minuter, vilket kan vara ett tecken på brott i rörsystemet.
Nu är det skönt att få tänka på något annat. Det har bara funnits vattenförbrukning i mitt huvud.
Roland
Det var lättare sagt än gjort att hitta läckan. Vi har grävt gropar på flera ställen och tom grävde vi en grop 2 meter från där läckan var. Men det syntes ingenting.
Några dagar senare hördes det att vatten rann i garnityret (spindeln) vid fastighet 199. Vi grävde där och såg att det rann vatten där. Från huvudledningen går det en kort 32 mm grov ledning. Koppling hade släppt i SV-ventilen. Åtgärdad med ny koppling och nytt garnityr.
Orsaken till detta är att den som utfört grävningsarbetet för 17 år sedan har varit oförsiktig. Fyllt igen med stora grova stenar så att garnityret blivit krokigt. Det har därför varit en stor påfrestning för ventilen vid varje stängning och öppning samt dåligt dragen kopplingsmutter.
I samband med ventilbyte vid fastighet 169 var också garnityren krokig som byttes ut.
Man blir orolig att det finns flera fastigheter med krokigt garnityr. Värst är det för sommarboende som stänger och öppnar varje år.
Därför kommer jag att besöka alla sommarboende för kontroll av kopplingsanslutningen och höra om någon har problem med avstängningen.
Var noggrann med att sätta vattenmätaren i rätt riktning samt att vattenmätaren skall vara i våg – ej i uppförsbacke. Vattenmätaren skall sitta vid avstängningen enligt stadgarna.
Man måste vara noggrann med avstängningen och veta att den inte efterfylls. Det har varit 2 sönderfrysningar i vinter på grund av detta.
Nu efter alla grävningar kommer uppsnyggning ske, förhoppningsvis till veckan.
Det har varit, än om det kostat pengar, en lärorik tid. Man har fått ett hum om hur man i framtiden skall lösa vattenfrågor. Bl.a. en ledningsdimension 75 mm. Det är en udda dimension är inte lätt att få tag på hos grossisten. Så på sikt måste vi ha detta material (en bit ledning, 2 kopplingar samt 2 st stopp för att kapa ledning och sätta in 2 stopp vid problem. För att i framtiden inte så många fastigheter drabbas ifall vi måste stänga bort för att få kortare sökområde.
Hälsningar
Roland